Poslanci chtějí udělat z žadatelů o občanství z Ruska bezpečnostní hrozbu. I z těch, co tu dlouhodobě žijí a angažují se v pomoci Ukrajině

V souvislosti s novelou zákona tzv. lex Ukrajina VII, která je v současné době projednávána v Poslanecké sněmovně, byl výborem pro bezpečnost předložen pozměňovací návrh, který zavádí zvláštní podmínky pro získání českého občanství pro občany Ruské federace. Ruští občané se nově před získáním českého občanství budou muset vzdát občanství Ruské federace. Pro mnohé z nich je však zřeknutí se ruského občanství nebezpečné či nemožné.

Cílem pozměňovacího návrhu má být  „ochrana bezpečnosti a zahraničně politických zájmů Česka“. Není však zřejmé, jak tento návrh přispěje k naplnění tohoto deklarovaného cíle. Již nyní je bezpečnost žadatelů o české občanství řádně zkoumána. Každý žadatel musí splnit zákonem stanovené podmínky (mj. minimální délka a nepřetržitost pobytu v České republice či bezdlužnost) a musí projít podrobným prověřovacím procesem, v rámci kterého je  individuálně posuzováno, zda žadatel neohrožuje bezpečnost státu. Občané Ruské federace se kromě toho jako jediní budou muset vzdát ruského občanství. V návrhu není  odůvodněno, proč je stávající proces neefektivní či nedostatečný. Tato zvláštní podmínka povede pouze k uplatnění principu kolektivní odpovědnosti a dotkne se i mnohých Rusů, kteří sdílejí demokratické hodnoty České republiky, vystupují proti válce na Ukrajině nebo se zapojují do humanitární pomoci ukrajinským uprchlíkům. 

Mnoho našich kolegů, kteří pracují v organizacích pomáhajících ukrajinským uprchlíkům, je z Ruska. V České republice přitom dlouhodobě žijí a jsou v české společnosti plně integrovaní. Hned po začátku války se aktivně zapojili do humanitární pomoci Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům, jakož i do boje proti ruské propagandě a dezinformacím a ve svých aktivitách dále pokračují. Bohužel i na ně dopadne tato diskriminační úprava, kdy je Česká republika bude ve smyslu kolektivní viny znevýhodňovat pouze na základě jejich občanství. Zříci se ruského občanství je v současnosti možné jen pro ty, kdo naopak s režimem spolupracují” říká Andrea Krchová, ředitelka Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR.

Návrh nijak nezohledňuje situaci, kdy vzdání se ruského občanství je pro mnoho lidí nemožné či nebezpečné. Pro většinu lidí bude totiž pro zřeknutí se ruského občanství nutný návrat do Ruska. Tím se však mnozí z nich vystavují nebezpečí trestního stíhání, nuceného odvodu do armády nebo jiných represí ze strany ruského režimu vůči nim nebo jejich rodinám žijícím v Rusku.

V posledních letech vzrostl počet trestně stíhaných osob v Rusku. Často jde o lidi, kteří nějakým způsobem vyjádřili solidaritu s Ukrajinou nebo Ukrajinci, případně se vyjadřovali proti ruské agresi. Nejde jen o aktivisty, kteří pravidelně projevují svůj nesouhlas, ale i o běžné občany, kteří například zveřejnili příspěvek na sociálních sítích nebo finančně či jinak podpořili organizace pomáhající Ukrajině. Jsou známy případy, kdy byli stíháni Rusové žijící trvale či dlouhodobě v zahraničí nebo ti, kteří mají občanství jiných států a neopatrně cestovali do Ruska, například z rodinných důvodů,říká Ekaterina Shlygina, metodička interkulturní práce.

Návrh je diskriminační a vykazuje i mnohé další právní nedostatky. Počítá například s tím, že všechna řízení o žádostech o české státní občanství podané ruskými občany budou přerušena i po dobu několika let. Ministerstvo vnitra se tedy těmito žádostmi nebude vůbec zabývat a nechá žadatele v dlouhodobé právní nejistotě. Zároveň návrh předpokládá, že nové přísnější podmínky budou platit i pro žadatele, kteří podali žádost před účinností zákona.

Takto diskriminační a nelogická úprava by především vůbec neměla být přijímána. Zároveň by žádná tak zásadní úprava neměla být aplikována retroaktivně. Nelze klást k tíži žadatelů průtahy v řízení na straně správního orgánu. Řada žadatelů o státní občanství, kteří splňují všechny zákonné předpoklady pro jeho získání, čeká na vyřízení své žádosti podstatně déle, než je zákonná lhůta, v níž mělo ministerstvo rozhodnout. Nyní by se kvůli nečinnosti ministerstva na ně měly zpětně vztahovat přísnější podmínky, jejichž splnění je pro mnohé nemožné,“ dodává Hana Franková, právnička.  

Kontaktní osoba:
Petra Schwarz Koutská

+420 731 606 854
koutska@migracnikonsorcium.cz